| | | | | |

Digital LGBTQ+ litteratur – for alle

af Julie Ahle Dybvad, redaktør

Da jeg første gang fik brug for at fremskaffe litteratur om LGBTQ+ miljøet, var jeg i gang med at læse dansk på Københavns Universitet. Jeg var på udkig efter et meget specifikt tidsskrift, ”Vennen” (1949-1970), hvis indhold var skrevet af homoseksuelle til homoseksuelle, for at kunne undersøge relationen mellem samfundets udvikling og de homoseksuelles sprog om dem selv. Det skulle vise sig at blive en større detektivopgave at fremskaffe de gamle tidsskrifter og i det hele taget gamle fagtitler om dette område.

Svært tilgængelig litteratur om LGBTQ+ tematikker

Efter at have besøgt den oplagte mulighed, LGBT+ biblioteket i indre by (https://lgbt.dk/bibliotek/ ), måtte jeg til min store ærgrelse erfare, at man ikke kan låne deres fine og interessante materialer med hjem, medmindre man er medlem. I stedet fandt jeg alle de gamle tidsskifter og andre ældre lægevidenskabelige udgivelser på Den Sorte Diamant, hvor jeg dog heller ikke her kunne låne bøgerne med hjem, men måtte sidde i én af deres sale og nærstudere dem i ugevis. Selvom følelsen af at være på besøg i et job som graverjournalist var et interessant kapitel i mit liv som danskstuderende, har det sidenhen undret mig, hvor vanskeligt det generelt var at fremskaffe alskens forskellige LGBTQ+ titler op igennem min studietid.

Læse her – eller tag med hjem?

Det virkede absurd, at lige præcis faglitteratur om LGBTQ+ miljøet skulle være så umuligt at få lov at læse hjemme i sin egen stue eller nærstudere i sit eget studerekammer. Især med henblik på at det ikke er svært at komme i tanker om situationer, udover ved universitetsopgaver, hvor det kunne være fordelagtigt at få lov til at stille sin nysgerrighed hjemme i privaten uden at være nødt til fx at rejse hele vejen fra Jylland til LGBT-biblioteket i Vestergade, København, for at få lov til at læse om fx det at springe ud som homoseksuel, at leve som transperson eller at dykke ned i romancelitteratur om spirende forelskelser mellem personer af samme køn eller af flydende køn.

Bredt tilgængelig og digital LGBTQ+ litteratur for alle!

Det er blandt andet med disse betragtninger for øje, at vi hos Saga Danmark inden for de seneste par år har haft et øget fokus på at digitalisere både ældre og nyere litteratur med LGBTQ+ tematikker. Vi synes, at det er af stor vigtighed, at den litteratur, som afspejler forskellighederne ved vores verden, udbredes. At både ny og ældre litteratur bliver digitaliseret, betyder nemlig også, at den får større mulighed for at sprede sig og blive mere tilgængelig og fri. Især tilgængelig for de mennesker, der pga. geografiske forhindringer eller andre former for begrænsning af personlig frihed, ikke har adgang til LGBTQ+ litteratur, men så i stedet kan fremsøge litteratur digitalt, som de kan se sig spejlet i.

Copenhagen Pride 2023 – Litterær samtalesalon 🌈

Det er heldigvis ikke kun os hos Saga Danmark, der synes, det er en god idé at gøre LGBTQ+ litteraturen digital og mere tilgængelig for alle. I år afholder Copenhagen Pride deres Litterære samtalesalon om, hvad der skal til for at gøre LGBTI+ litteraturen mere tilgængelig, hvorfor det giver god mening, at de har inviteret Saga Danmark med til at deltage i samtalen. Mandag d. 14. august kl. 15.00 vil Saga Danmark være at finde til salonen med to af vores dygtige LGBT-forfattere, som vi har genudgivet flere værker af: Susanne Bösche, der skrev den første danske børnebog, ”Mette bor hos Morten og Erik”, om livet i en regnbuefamilie; og Karin Lützen, der har udgivet flere faglitterære titler om kvindehistorie og kvindeliv og det at leve som lesbisk fx med interviewbogen ”At prøve lykken. 25 lesbiske livshistorier”, som er genudgivet digitalt hos os. Se Copenhagen Pride 2023 programmet her.

Et udvalg fra vores katalog af LGBTQ+ litteratur

Vi har efterhånden et bredt og stadigt voksende digitalt kartotek af e-bøger og lydbøger, som byder på LGBTQ+ historie, forskningsartikler og afhandlinger om emnet, skønlitteratur til børn, unge og voksne og interviewbøger af kendte og ukendte mennesker om det at leve som biseksuel, homoseksuel eller transperson. Nedenfor ses et lille udpluk af vores LGBTQ+ titler til forskellige målgrupper:

LGBTQ+ LITTERATUR TIL BØRN OG UNGE:

LGBTQ+ SKØN- OG FAGLITTERATUR TIL VOKSNE:

Du kan finde titlerne og desuden se et større udvalg hos din foretrukne onlineforhandler, digitale bibliotek eller abonnementstjeneste for download eller streaming af indhold.

Du er måske også interesseret i

2025 byder på fire nye romaner af Danielle Steel

Danielle Steel har solgt mere end 1 milliard eksemplarer af sine bøger internationalt. Hver eneste af hendes bøger er blevet en bestseller. I 2025 udgives hele fire romaner af Danielle Steel på dansk på forlaget Saga Egmont. I dag udkommer romanen ”Bare et tal”, som er en klassisk Danielle Steel-roman.

Hvorfor er det ofte så svært at leve i en sammenbragt familie?

”Dine, mine og vores børn – om sammenbragte familier” er en bog, der har fokus på nogle af de udfordringer, der ligger i at leve i en sammenbragt familie. Set fra de voksnes perspektiv – og set fra barnets. Det er meningen med bogen, at man som læser skal få skuldrene lidt ned, fordi man kan se, at den sammenbragte familie faktisk er en ret indviklet affære, hvor det er almindeligt at få mange følelser i klemme. Og så selvfølgelig hente lidt inspiration.

”Rigtige kvindfolk bryder sig ikke om, hvad der er passende. Vi gør bare tingene”

I morgen, d. 8. marts, markeres den historiske dag Kvindernes Kampdag, der havde sin spæde begyndelse helt tilbage i 1907. Her samledes socialistiske, kampklare kvinder til en konference i Stuttgart for at skabe et fællesskab for kvinder i verden, hvor man sammen kunne arbejde for blandt andet at forbedre kvinders arbejdsvilkår og kæmpe for kvinders stemmeret. Dette blev startskuddet til en større og lang kamp for ligestilling mellem kønnene på arbejdspladsen og også i hjemmet. En kamp, som på mange områder i dag, 118 år senere, langt hen ad vejen er lykkedes i Danmark.