| | |

Fri abort i 50 år

af Marie Groth Bastiansen, redaktør

På denne dag for 50 år siden blev den fri abort indført i Danmark. Beslutningen blev allerede taget d. 24. maj 1973, men loven trådte først i kraft d. 1. oktober samme år. Så i år kan vi i Danmark fejre, at kvinder har haft ret til at bestemme over deres egen krop i 50 år – og stadig gør det! Det er en rettighed, som vi her i landet efterhånden nærmest tager for givet, men det er desværre langt fra en selvfølge, når man kigger uden for landets grænser. Læs mere om abortlovgivningen her: https://danmarkshistorien.dk/vis/materiale/fri-abort

50-året for fri abort i Danmark falder sammen med, at det i øjeblikket diskuteres på Christiansborg blandt Folketingets partier, hvorvidt den halvtreds år gamle 12-ugersgrænse for fri abort skal hæves, og Det Etiske Råd har netop anbefalet at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Læs mere om det her: https://www.dr.dk/nyheder/indland/et-flertal-i-det-etiske-raad-anbefaler-haeve-abortgraensen-til-18-uger og https://menneskeret.dk/nyheder/50-aar-fri-abort-bred-alliance-genstarter-samtalen-abort

Her på forlaget Saga Danmark vil vi gerne markere jubilæet for retten til fri abort med et tilbageblik på tiden, før den blev vedtaget. Det gør vi ved at fremhæve en række bøger om emnet, som vi har genudgivet digitalt som led i vores retrodigitaliseringsprojekt.

Fjorten dage over tiden er skrevet af Inge Krog og udkom første gang i starten af 1973 – året hvor der blev indført fri abort i Danmark. Den handler om Lotte og Peter, som ikke kender hinanden særlig godt, da de har sex. Da Lotte går 14 dage over den tid, hun normalt får sin menstruation, bliver de begge to bange. Ingen af dem ved rigtig noget om prævention, graviditet eller abort, som jo egentlig også er forbudt. Hvad stiller de op, hvis Lotte virkelig er gravid?

Else Sanders bog Provocatus. Fra fosterdrab til fri abort udkom oprindeligt i 1983, hvor de grimme gamle dage stadig var friske i mange kvinders hukommelse. I bogen fortæller en række kvinder om deres egne oplevelser med illegal abort – nogle hos læger, der hjalp på grund af moralsk overbevisning om, at abort skulle være kvindens eget valg, andre hos kvaksalvere, der lod kvinderne betale med penge, skønt flere af dem endte med at betale med livet, når aborten gik galt. Bogen handler også om dengang, der var dødsstraf for abort, da dødsstraf siden blev til fængselsstraf og tiden op til den dag, hvor kvinder endelig fik lov at bestemme over deres egen krop.

I Kvinders valg. Historier om illegale aborter fra 1930 til 1970 fra 1993 giver Ellen Ryg Olsen ordet til de mange kvinder, der i årene 1930-1970 var tvunget til at tage sagen i egen hånd, fordi de af den ene eller den anden grund var nødt til at få en abort. Kvinderne forklarer, hvorfor de risikerede deres helbred og deres frihed for at få foretaget en illegal abort og beskriver de enorme psykiske omkostninger, det medførte. I bogen beskrives desuden de desperate og farlige metoder, man tog i brug for at abortere, og de mennesker, der af god vilje eller blot for at tjene penge, valgte at udføre aborterne.

Bogen Abort i 25 år fra 1998 belyser de historiske, nutidige og nye aspekter af abortproblematikken. Den er skrevet af mænd og kvinder med forskellige erfaringer og holdninger, men som alle har beskæftiget sig fagligt med abort. Bogen er redigeret af Birgit Petersson, Karin Helweg-Larsen og Lisbeth B. Knudsen.

Du kan finde titlerne hos din foretrukne onlineforhandler, digitale bibliotek eller abonnementstjeneste for download eller streaming af indhold.

Du er måske også interesseret i

Gamle bøger i nye klæder – genudgivelser på print fra 2024

Nu hvor året så småt er ved at gå på hæld, har vi her i forlagets retrodigitaliseringsteam fundet et udvalg af de retrodigitaliserede titler frem, som vi har genudgivet som printbøger her i 2024. Der er lidt af hvert og lidt for enhver læser. Der er både et udvalg af bøger fra den klassiske skønlitteratur – og fra den mere kulørte. Vi har desuden udvalgt nogle spændende erindrings- og fagbøger samt et par børne- og ungdomsbøger.

Q&A med den svenske thrillerforfatter Andreas Ek

For nyligt udkom svenske Andreas Eks thriller “Den sidste marionet” (orig. “Den sista marionetten”) på dansk (oversat af Annelise Skov) som både e-bog, lydbog (indlæst af Thomas Gulstad) og printbog, og i den forbindelse har vi taget en lille snak med forfatteren. “Den sidste marionet” er en intens spændingsroman, der udspiller sig i hjertet af Stockholm, hvor intet er, som det ser ud.

10 hyggelige julelydbøger til børn

Det er blevet december, og nedtællingen til juleaften er i fuld gang. Her på forlaget Saga Danmark har vi fundet ti lydbøger frem, som kan hjælpe de mindste med rigtigt at komme i julestemning og give dem noget at fordrive ventetiden med frem til d. 24. december. Der er lidt for enhver smag og aldersgruppe, og der er både længere fortællinger, samlinger med korte historier og også en hyggelig kalenderfortælling.