Gamle bøger i nye klæder – genudgivelser på print fra 2024
Nu hvor året så småt er ved at gå på hæld, har vi her i forlagets retrodigitaliseringsteam fundet et udvalg af de retrodigitaliserede titler frem, som vi har genudgivet som printbøger her i 2024.
Der er lidt af hvert og lidt for enhver læser. Der er både et udvalg af bøger fra den klassiske skønlitteratur – og fra den mere kulørte. Vi har desuden udvalgt nogle spændende erindrings- og fagbøger samt et par børne- og ungdomsbøger.
Selvom vi her på Saga Egmont overvejende er et digitalt forlag, der udgiver e- og lydbøger, så udgiver vi også udvalgte af vores titler som papirbøger. Så hvis man er den type læser, der foretrækker en fysisk bog fremfor en digital, er der også masser af godt læsestof at komme efter i vores katalog.
De printbøger, vi udgiver, er såkaldte print on demand-bøger (POD), og som navnet antyder, sættes den type bøger først i produktion, når der bestilles et eksemplar. Det er godt for klimaet kun at producere det antal bøger, der er behov for, og der hober sig ikke et lager op, som står og samler støv et sted, hvis bøgerne ikke bliver solgt. Vores print on demand-bøger trykkes desuden på FSC-mærket papir. FSC er verdens mest ambitiøse globale certificering til ansvarlig skovdrift og din sikkerhed for træ og papir fra veldrevne skove og andre ansvarlige kilder.
Nedenfor kan du se vores udvalg af de retrodigitaliserede bøger, vi har udgivet som print on demand-bøger i år.
Den kulørte skønlitteratur
James Clavell: Shōgun
“Shōgun” er en historisk thriller fra det syttende århundredes Japan. Bogen er første del i James Clavells legendariske bøger om det gamle Fjernøsten. Den er solgt i over 15 millioner eksemplarer over hele verden og er i 2024 blevet filmatiseret som miniserie på FX.
Englænderen John Hawthorne redder sit skib og den sidste rest af besætningen i sikkerhed på Japans kyst. Året er 1600, og det er de færreste europæere, der overhovedet kender til landets eksistens. Her møder ham et samfund, der er langt mere barsk og hierarkisk end det europæiske, og kulturen står på alle måder i skarp kontrast til den, han er vant til.
Susan Carroll: Mørkets dronning
Tiden er 1500-tallets Frankrig, hvor en ung og svag kong Charles 9. sidder på tronen, og voldsomme religionskrige raser rundt om i landet. I et forsøg på at skabe forsoning planlægges en alliance mellem kongens søster og huguenot-prinsen Henri af Navarra. På en lille ø ud for Bretagnes disede kyster sidder en ung kvinde, der ufrivilligt bliver hvirvlet ind i stridighederne, da det viser sig, at dronningemoderen Katharina af Medici – også kaldet Mørkets Dronning – sidder og lægger forræderiske planer i hoffets prægtige gemakker i Paris.
John Jakes: Nord og Syd
I starten af 1840’erne møder George og Orry hinanden på militærbasen i West Point i USA. Georges familie har gjort sig rig på jernudvinding i Pennsylvania i det nordlige USA, mens Orrys familie har tjent gode penge på at dyrke ris i South Carolina. De to unge mænd bliver gode venner og deltager side om side i den amerikansk-mexicanske krig i 1840’erne. Deres liv flettes ind i hinanden, men krigen har vidt forskellige udfald for dem. Venskabet sættes igen og igen på prøve i takt med at spændingerne mellem Nord- og Sydstaterne stiger og stiger.
Bogen efterfølges af ”Kærlighed og krig” og ”Helvede og himmerige”.
Adèle Geras: Hemmelighedens hus
Champagnen vil flyde og skeletterne rasle i skabene – en familie samles på familiegodset for at fejre, at matriarken Leonora fylder 75 år. Leonora er datter af den berømte landskabsmaler Ethan Walsh, hvis malerier altid har hængt på familiesædet Willow Court i Wiltshire, og samlingen er familiens store stolthed. Handlingen udspiller sig på Willow Court i ugen op til den store dag. Venner og bekendte er inviteret fra nær og fjern, men de vigtigste gæster er Leonoras voksne døtre, Gwen og Rilla, og Rillas steddatter Beth. Som i alle familier er der hemmeligheder, og i løbet af ugen kaster de tre generationer af kvinder lys over glemte stridigheder og forbudte følelser.
Den klassiske skønlitteratur
Herman Bang: Tine
Den unge pige Tine er hushjælp hos skovridder Berg, og der udvikler sig et kærlighedsforhold mellem dem. Men tragedien venter lige rundt om hjørnet, mens krigen sniger sig ind på de elskende.
Herman Bangs roman ”Tine” handler om den katastrofale krig i 1864 set gennem et par følsomme, glade og ulykkelige pigeøjne.
Mikhail Bulgakov: En ung læges optegnelser
Mikhail Bulgakovs “En ung læges optegnelser” er et glimt ind i en af det 20. århundredes største russiske forfatteres tidlige år og forfatterskab. Novellesamlingen, der er skrevet mellem 1925-1926, bygger på Bulgakovs egne oplevelser som en nyuddannet læge i en lille landsby langt ude på landet i 1916-1918 i optakten til og ind i den russiske revolution.
Novellerne blev første gang bragt i medicinske tidsskrifter i samtiden, men blev først samlet i bogform i 1966, flere årtier efter forfatterens død, og udgivet på dansk i 1977. I 2012 blev bogen filmatiseret som tv-serie med Jon Hamm og Daniel Radcliffe i hovedrollerne.
Anne Charlotte Leffler: Kvindelighed og erotik
Romanen ”Kvindelighed og erotik” skabte et enormt røre, da den udkom i 1890. Dens skildring af lidenskab og kærlighed og særligt kvindens erotiske længsler stred mod samfundets propre og frigide normer. Det er Anne Charlotte Lefflers mest berømte bog og en klassiker inden for svensk litteratur. Anne Charlotte Lefflers ærlige og åbne skildring af kærlighed og erotik vakte furore i Sverige, og romanen fik hårde ord med på vejen fra kritikerne. Alligevel var bogen en stor succes og udkom på flere fremmedsprog.
H.G. Wells: Hr. Britling og Verdenskrigen
Amerikanske Direck rejser til Europa for at opleve den gamle verden og se, hvordan den adskiller sig fra den nye, hvor han er vokset op. Første stop er England, hvor han møder hr. Britling, der er så engelsk, som man kan være. Det, der starter som en interessant og hyggelig rejse, bliver imidlertid langt mere begivenhedsrig, end den muntre amerikaner havde drømt om. Mens han er i England, bryder første verdenskrig ud, og det gamle Europa, som han længtes efter at se, smuldrer mellem fingrene på de stridende stormagter.
Arthur Schnitzler: Badelæge Doktor Gräsler
Doktor Gräsler har de sidste par år levet et stille liv som læge ved et kursted på Lanzarote. Da hans søster begår selvmord, rammes han af en sorg, han aldrig før har oplevet. Nedtrykt drager han hjem til Tyskland for der at få arbejde på et kursted i en kurby. På den lange hjemrejse forestiller han sig en kvinde, der vil kunne få ham til at glemme sin søsters sørgelige skæbne og den ensomhed, der synes at definere hans liv fra nu af. På kurstedet i Tyskland møder han en ung kvinde, som muligvis kan løfte ham ud af hans sorg – hvis først han kan løfte hende ud af hendes.
Erindringer og fagbøger
Rudolf Höss: Kommandant i Auschwitz
Rudolf Höss var den første kommandant i nazisternes frygtede koncentrationslejr Auschwitz under Anden Verdenskrig. Selvom han i selvbiografien fremstiller sig selv som en soldat, der blot fulgte sine overordnede i beslutningen om masseudryddelsen af jøderne, var han personligt ansvarlig for at føre ordren ud i livet og stod direkte bag massedrab på millioner af mennesker. I bogen beskriver Rudolf Höss med uhyggelig nøgternhed og kulde de lavpraktiske problemer ved at skulle udrydde så mange mennesker ad gangen og skille sig af med ligene.
Georg Brandes: Det moderne gennembruds mænd
Den kulturrevolutionerende Georg Brandes navngav i denne portrætsamling for første gang begrebet “det moderne gennembrud”, der blev definerende for perioden op til det 20. århundrede. Her introducerede han de vigtigste forfattere i Norden, der gennem litteraturen satte problemer under debat og dermed skabte opbrud i de herskende samfundsnormer. Med skarp pen beskriver Brandes forfattere som Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen og J.P. Jacobsen. Et vigtigt værk om en skelsættende periode i skandinavisk kultur.
Dorte Kvist: Clairvoyance
Hvordan er det at leve et jordisk liv med evner, mange betragter som overjordiske? Hvordan opfatter clairvoyante mennesker verden, og hvordan kommunikerer de med afdøde mennesker? Og kan det sommetider være mere en forbandelse end en velsignelse at kunne opfatte det, andre ikke kan? Dette og meget andet får vi et sjældent indblik i gennem ti tankevækkende og personlige samtaler med de clairvoyante.
Bjarne Henrik Lundis: Arven efter Anker
Anker Jørgensen var en af de mest markante danske politikere i det 20. århundrede, og på mange måder præger han stadig Socialdemokratiet.
Der er skrevet flere biografier om den folkekære Anker Jørgensen, men denne adskiller sig ved at være baseret på portrætter fortalt af Ankers nærmeste; heriblandt Anker Jørgensens fire børn. Derudover fortæller Poul Nyrup Rasmussen, Lissa Galle, Jan Hoby, Lizette Risgaard og en række andre fremtrædende personer om deres forhold til Anker Jørgensen og de fodaftryk, de ser efter ham i dag.
Martha Nielsen: Et liv som kvindelig privatdetektiv
Danmarks første kvindelige privatdetektiv, Martha Nielsen, fortæller om sit spændende arbejde i København i starten af det 20. århundrede. Det var ofte hende, kvinderne opsøgte, når de frygtede, at deres mænd var dem utro, og Martha Nielsen opdagede desværre for det meste, at der var hold i mistanken. Blandt andet fandt hun ud af, at en gift mand havde ikke bare én men tre forskellige elskerinder. Det er blot en af mange interessante og usædvanlige historier, Martha Nielsen indvier os i, når hun beretter om sine forskellige sager. Bogen giver et usædvanligt indblik i de skjulte sider af livet i starten af det 20. århundrede.
Børne- og ungdomsbøger
Silja Bødker: Ild & vand
Da Elena en mørk og stormfuld nat føder tvillingedrenge deler hendes smykke sig i to, ét til hvert barn, og en pagt besegles. Netsi er lys og glad, hvor Onam er opfyldt af mørke, farlige kræfter, og Elena har betalt en dyr pris med sine børns sjæle. Sammen med smykkedelene skilles drengene, og i bøgerne følges deres skæbne. Vil brødrene og det magiske smykke blive samlet igen?
“Ild & vand” er Silja Bødkers fantasyinspirerede historiske roman-trilogi henvendt til børn og unge fra 12 år.
Thorstein Thomsen: Da Lotte blev usynlig
6-årige Lotte og hendes 10-årige storebror, Øffe, er dødtrætte af, at deres mor godt synes, de kan være alene hjemme. En dag opdager Lotte, at hendes navle vokser til en mærkelig knap. Når hun trykker på den, bliver hun usynlig! Lotte og Øffe beslutter sig for at bruge Lottes nye evne til at lære mor, at det er en dum idé at lade dem være alene hjemme.
”Da Lotte blev usynlig” er en sjov bog til børn fra 6 år og opefter. I 1988 blev bogen lavet til en tv-serie, der ligesom bogen blev en vaskeægte klassiker.
Susanne Bösche: Mette bor hos Morten og Erik
Mette på fem år bor hos sin far, Morten, og hendes fars samlever, Erik. Indimellem kommer Mettes mor på besøg. Sammen fejrer de fødselsdag, spiser morgenmad i sengen og læser godnathistorier ligesom i alle mulige andre familier. ”Mette bor hos Morten og Erik” er en højtlæsningsbog, der uhøjtideligt og hyggeligt beskriver hverdagslivet i en familie med to fædre og et barn. Bogen var den første børnebog i Danmark, der beskrev livet i en regnbuefamilie, og da den udkom første gang i 1981, var det med positive anmeldelser fra diverse danske aviser, der tog godt imod den banebrydende børnebog.