| | | |

Livet omkring Bakkehuset

På en helt almindelig, dog let opadgående, vej på Frederiksberg – godt gemt bag en masse grønt og omkranset af mere moderne byggeri – ligger Bakkehuset. Et smukt lysegult hus med tilhørende have og orangeri; en tidslomme og et åndehul lige dér midt i byen, og man mærker roen sænke sig i det samme, man træder ind gennem havelågen.

Huset blev opført i 1670’erne og anses for at være Frederiksbergs ældste bygning. Det er samtidig et af de få bevarede landsteder uden for byens volde, og da det blev opført, lå det altså et godt stykke uden for byen og med fri udsigt ind over Københavns tårne. Det var oprindeligt en landevejskro, men blev med tiden et sted, hvor de velhavende borgere enten købte eller lejede sig ind – mestendels om sommeren – for at komme væk fra den overbefolkede by og de stinkende rendestene og møddinger.

Bakkehuset set fra gårdsiden omkring år 1900 (Public domain, 1920)

En af dem, der lejede sig ind i Bakkehuset som sommergæst i 1787, var litterat og teaterkritiker – og en af tidens store kulturpersonligheder – Knud Lyne Rahbek (1760-1830). I 1798 blev han gift med Kamma Rahbek (1775-1829), og i 1802 overtog de sammen Bakkehuset, som skulle blive tidens mest kendte samlingssted for mange af guldalderens danske forfattere og kunstnere i begyndelsen af 1800-tallet.

Det var bl.a. koryfæer som Thomasine Gyllembourg, H.C. Andersen, Adam Oehlenschläger, Johanne Luise Heiberg, H.C. Ørsted, N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann og Johan Ludvig Heiberg, der havde deres gang i ægteparret Rahbeks hjem.

Salonstemning i Bakkehuset med Oehlenschläger i centrum (Public domain, 1920)

I dag fungerer Bakkehuset som museum og har gjort det siden 1925. Her kan man som gæst træde direkte ind i den danske guldalder og 1800-tallets salonkultur, når man går rundt i stuerne i Rahbeks rekonstruerede hjem.

Vi har på forlaget Saga Danmark digitaliseret en del bøger skrevet af og om mange af de forfattere og kunstnere, som frekventerede Bakkehuset i Rahbeks saloner, og vi har her samlet et udpluk af dem.


Du kan finde alle de omtalte titler hos din foretrukne onlineforhandler, digitale bibliotek eller abonnementstjeneste for download eller streaming af indhold.

Du er måske også interesseret i

2025 byder på fire nye romaner af Danielle Steel

Danielle Steel har solgt mere end 1 milliard eksemplarer af sine bøger internationalt. Hver eneste af hendes bøger er blevet en bestseller. I 2025 udgives hele fire romaner af Danielle Steel på dansk på forlaget Saga Egmont. I dag udkommer romanen ”Bare et tal”, som er en klassisk Danielle Steel-roman.

Hvorfor er det ofte så svært at leve i en sammenbragt familie?

”Dine, mine og vores børn – om sammenbragte familier” er en bog, der har fokus på nogle af de udfordringer, der ligger i at leve i en sammenbragt familie. Set fra de voksnes perspektiv – og set fra barnets. Det er meningen med bogen, at man som læser skal få skuldrene lidt ned, fordi man kan se, at den sammenbragte familie faktisk er en ret indviklet affære, hvor det er almindeligt at få mange følelser i klemme. Og så selvfølgelig hente lidt inspiration.

”Rigtige kvindfolk bryder sig ikke om, hvad der er passende. Vi gør bare tingene”

I morgen, d. 8. marts, markeres den historiske dag Kvindernes Kampdag, der havde sin spæde begyndelse helt tilbage i 1907. Her samledes socialistiske, kampklare kvinder til en konference i Stuttgart for at skabe et fællesskab for kvinder i verden, hvor man sammen kunne arbejde for blandt andet at forbedre kvinders arbejdsvilkår og kæmpe for kvinders stemmeret. Dette blev startskuddet til en større og lang kamp for ligestilling mellem kønnene på arbejdspladsen og også i hjemmet. En kamp, som på mange områder i dag, 118 år senere, langt hen ad vejen er lykkedes i Danmark.