| |

Streaming af e- og lydbøger hitter under corona-lockdown

Siden Danmark lukkede ned den 12. marts, er streamingen af lyd- og e-bøger steget eksplosivt.

Danmark har nu været lukket ned i over to uger, og danskerne er blevet opfordret til at holde sig hjemme. Det har fået læseglade danskere til at streame lyd- og e-bøger som aldrig før. Stigningen kan mærkes hos Saga, Lindhardt og Ringhofs digitale forlag, som er Danmarks suverænt største.

”I de seneste uger har vi oplevet en enorm vækst i antal læsninger af vores lyd- og e-bøger,” siger Jeppe Branner, redaktionschef hos Saga.

Saga har haft en stigning på over 50 procent i antal læsninger sammenlignet med ugerne før coronakrise og en fordobling i forhold til samme periode sidste år. Hos eReolen, bibliotekernes onlineportal, har man også oplevet en markant vækst i antal udlån. Fra den 12. til den 24. marts er der sket en national stigning i udlån hos eReolen på 62 procent sammenlignet med udlånet i februar.

”I København går det endnu bedre. Her har vi under coronakrisen set en stigning på 90 procent i forhold til februar,” siger Mikkel Christoffersen, der er chefkonsulent hos eReolen.

Børnebøger hitter i hverdagene

Lyd- og e-bøger plejer at være mest populære i weekenden, men coronakrisen har vendt danskernes læsemønstre på hovedet.

”Der har været nogle solrige weekender, hvor læsningerne er faldet. Når vi så er mødt på arbejde om mandagen, er det eksploderet mellem hænderne på os,” siger Mikkel Christofffersen fra eReolen.

Det er især børnebøger, der storhitter i hverdagene under coronakrisen, fortæller Jeppe Branner fra Saga. En del af forklaringen er, at bøgerne bruges til virtuel undervisning. Men der er også en stor efterspørgsel efter bøger med Rasmus Klump, Peter Pedal og Disney.

”Titelvalget tyder på, at der er tale om fritidslæsning, der kan sættes på, mens forældrene skal have arbejdsro på hjemmekontoret i dagligstuen,” siger Jeppe Branner.

Mange har genfundet læseglæden

Det er ikke kun børnene, der streamer løs, mens vi skal holde os inden døre. Romaner og krimier er som altid populære, og lige nu ser det ud til, at folk har tid til at gå i dybden med nogle store læseprojekter.

”Det er nu, man får tid til at læse en murstensroman som Donna Tartts ”Stillidsen” – i hvert fald er den tilbage på lydbogs-toplisten her fem år efter udgivelsen,” siger Jeppe Branner og fortsætter:

”For os er det enormt positivt, at folk vælger at bruge nogle af de ekstra ledige timer til at læse bøger. Vi hører meget om forbruget af Netflix og YouTube, men måske viser det sig, når vi kommer ud på den anden side af denne krise, at en lang række danskere faktisk har genfundet glæden ved at læse eller lytte til en god bog.”

Du er måske også interesseret i

Fra familiehemmeligheder til krigens grusomheder – ny serie af bestsellerforfatter Ella Carey

I dag udkommer første bog i trilogien ”Italiens døtre” (oversat af Annelise Skov, lydbøger indlæst af Julie Riis) af den australske bestsellerforfatter Ella Carey. En serie der på medrivende vis berør de dramatiske begivenheder i Italien under Anden Verdenskrig. Bøgerne kan både læses i forlængelse af hinanden og hver for sig. Bliv introduceret til serien her og læs et kort uddrag fra seriens første bog længere nede.

2025 byder på fire nye romaner af Danielle Steel

Danielle Steel har solgt mere end 1 milliard eksemplarer af sine bøger internationalt. Hver eneste af hendes bøger er blevet en bestseller. I 2025 udgives hele fire romaner af Danielle Steel på dansk på forlaget Saga Egmont. I dag udkommer romanen ”Bare et tal”, som er en klassisk Danielle Steel-roman.

Hvorfor er det ofte så svært at leve i en sammenbragt familie?

”Dine, mine og vores børn – om sammenbragte familier” er en bog, der har fokus på nogle af de udfordringer, der ligger i at leve i en sammenbragt familie. Set fra de voksnes perspektiv – og set fra barnets. Det er meningen med bogen, at man som læser skal få skuldrene lidt ned, fordi man kan se, at den sammenbragte familie faktisk er en ret indviklet affære, hvor det er almindeligt at få mange følelser i klemme. Og så selvfølgelig hente lidt inspiration.